Information om Sklerosering


Vad är Sklerosering?

Ytliga ådernät är tunna, blåröda blodkärl som dyker upp på benen av oftast ärftliga eller hormonella faktorer. Ytliga ådernät uppkommer ofta lite högre upp i ålder då blodkärlens elasticitet minskar och venväggarna blir mer ömtåliga, vilket ökar risken för just ådernät. Många besväras av ytliga ådernät ur estetisk synvinkel, där det exemeplvis inte känns bekvämt att visa upp bara ben under sommarhalvåret. 
Som tur är, så går ytliga ådernät att behandla på ett enkelt sätt genom sklerosering.

Sklerosering är en injektionsbehandling där läkemedlet Aethoxysklerol långsamt injiceras med en tunn nål direkt i blodkärlen som ska behandlas. Det verksamma ämnet i läkemedlet irriterar kärlväggarna och kärlen "klibbar" ihop. Det resulterar i att flödet upphör och kärlet kommer att blekna, förtvina och försvinna

Gör behandlingen ont?

Behandlingen går snabbt och utförs med en väldigt tunn och liten nål.
Smärta är subjektivt och hur man upplever behandlingen är individuellt. De flesta beskriver känslan som små stick.
Kan man utföra sklerosering när man är gravid eller ammar?

Om du är gravid eller ammar är det kontraindicerat att utföra behandlingen.

Är sklerosering farligt?

Aethoxysklerol använd för behandling av kärlbristningar på benen har väldig liten risk för allvarliga biverkningar när behandlingarna utförs av medicinsk personal som är utbildad i tekniken. På Dr.Divine är det endast legitimerade läkare som utför behandlingar för att du ska känna dig trygg.


Kan jag träna efter man behandlats med sklerosering?

Man bör avstå från hård fysisk träning i 3 dager efter behandlingen, men det går bra att promenera.

Vem bör inte behandlas med sklerosering?

De som inte får behandlas är:
 • Gravida och ammande
 • Personer med Diabetes mellitus
 • Vid känd allergisk reaktion mot Aethoxysklerol
 • Vid infektion i kroppen
 • Under behandling med antibiotika, blodförtunnande läkemedel samt acetylsalicylsyra.
 • Om man tidigare haft en propp i benet


När ser man resultat?

Ibland kan det behandlade området se värre ut efteråt, men ådernätet försvinner successivt under loppet av 1–3 månader och det behandlade området bleknar.

Hur länge håller resultatet efter skleroterapi av ådernät?


Nybildning av ådernät uppstår ofta hos de kvinnor som har benägenhet för detta, och kompletterande behandlingar kan ibland vara nödvändigt efter ett 6–12 månader.


Varför får man ådernät på benen?

Ådernät är små vener och kärlbristningar som ligger ytligt i hudens övre lager. Ådernät, kärlbristningar och ytliga blodkärl har den medicinska termen telangiektasi. Det är vanligast att man drabbas av detta på underbenen och låren.
Kärlbristningar, eller ådernät, uppstår när venklaffarna i venerna inte fungerar som de ska. Detta kan hända om det finns små brister i venerna och kallas för klaffinsufficiens. Det syrefattiga blodet samlas då i venerna och får svårt att flöda tillbaka till hjärtat. När blodet samlas i venerna i benen trycker de mot kärlväggen och gör att venerna syns genom huden – ett blålila ådernät uppstår.
Anledningar till ådernät på benen kan till exempel vara:
 • Gener – Den vanligaste orsaken är att det finns anlag till ådernät och åderbråck i familjen.
 • Graviditet – Vid en graviditet förändras hormonbalansen i kroppen vilket kan göra att ådernät eller åderbråck uppstår. Det är vanligt att ådernät som uppstår vid en graviditet försvinner av sig själva så småningom.
 • Stillasittande – Stillasittande kan göra att ådernät uppstår.
 • Stående arbete – Att ha ett arbete där man står upp mycket kan på samma sätt som stillastående leda till att ådernät bildas.

Vad kan man göra för att undvika ådernät på benen?

Att funktionen i venerna försämras i takt med stigande ålder går inte att göra så mycket åt. Genetisk fallenhet för kärlbristningar är också något som påverkar och inte heller något man kan förebygga. Någonting som kan hjälpa är däremot att gå ner i vikt om man är överviktigt, och försöka leva ett mer aktivt liv. På så sätt kan man förhindra att ådernäten framträder.


Att tänka på före behandlingen:Steg 1: För nya kunder eller tidigare kunder som inte utfört en behandling på över 6 månader på vår klinik krävs alltid en fri konsultation 2 dagar före behandlingen. Du fyller även i en hälsodeklaration innan behandlingen.​

Steg 2: Behandling är en snabb, enkel, smärtfri och säker. Ingreppet tar inte mer än 40 minuter och efter detta kan man fortsätta dagen som vanligt med några mindre restriktioner.

Bra att tänka på inför, under och efter behandling med Botox?

INFÖR OCH UNDER BEHANDLING
Vid behandlingstillfället måste du tänka på att:
 • Du ska inte ha feber
 • Du ska inte ha någon infektion som pågår i kroppen.
 • Undvik blodförtunnande medel som Acetylsalicylsyra (Aspirin, Albyl, Magnecyl), inflammationsdämpande mediciner som Ibuprofen (Ipren), Diklofenak (Voltaren), Naproxen (Pronaxen), naturmediciner som Ginkgo och Ginseng samt kosttillskott så som vitamin E, vitamin C och Omega-3 helst i 2 veckor innan.
​EFTER BEHANDLING
 • Du rekommenderas att vila från träning i minst tre dagar efter injektionen. 
 • Du ska inte exponera den behandlade ytan för sol två veckor efter behandlingstillfället då detta kan orsaka missfärgning av huden.
 • Större kärl som behandlats kan bli ömmande ett tag efter behandlingen. 
 • Använd gärna tryckförband på behandlingsområdet det första dygnet efter behandling och stödstrumpor första veckan efter behandlingen. 
 • Ådernäten kan bli mer framträdande direkt efter behandlingen och variera i färg från rött, till blått, sedan brunt för att slutligen blekas bort inom 6-8 veckor. 
 • Det går inte att garantera att alla kärl försvinner och nybildning av ådernät kan uppkomma om du har ärftlighet för det. 
 • Hos vissa kan injektionerna behöva upprepas med några års mellanrum även om hållbarheten av behandlingen generellt sett är lång. 
 • För bästa resultat bör sklerosering underhållas efter behov hos varje individ.
HYALASE INFO

Boka en kostnadsfri konsultation!

Detta gäller enligt den nya lagen för estetiska skönhetskliniker som började gälla från och med 1 Juli 2021.

​För nya kunder eller tidigare kunder som inte utfört en behandling på över 6 månader på enskild klinik krävs alltid en fri konsultation 2 dagar före behandlingen.

Man måste även fylla i hälsodeklaration innan behandling.
Sök